Organizm da sobie radę bez szczepionki. Dbaj o odporność. Część 1.
Temat odporności jest zagadnieniem złożonym. Na prawidłowe działanie naszego układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników: dieta, suplementy, jakość snu, regeneracja, aktywność fizyczna i umiejętność minimalizowania stresu w codziennym życiu.
Spadek odporności organizmu jest jedną z podstawowych oznak starzenia się. Tak naprawdę odporność zaczyna się pogarszać już od 30 roku życia, ponieważ spada liczba i aktywność komórek T (zwalczających wirusy i komórki nowotworowe oraz wspomagających białe ciałka krwi w walce z inwazjami bakteryjnymi i innymi zagrożeniami.) „Stop starzeniu! Czyli jak zachować młodość i powstrzymać proces starzenia.” Jean Carper
Na początek omówimy naturalne sposoby podnoszenia odporności, które są wysoce skuteczne, jednak podczas ich stosowania trzeba się uzbroić w cierpliwość. Leczenie trwa dłużej niż np. po antybiotyku, ale jest dużo zdrowsze i pozbawione skutków ubocznych. Poniżej przedstawiamy propozycję sprawdzonych preparatów. Dodatkowo chcemy zaznaczyć, że nie współpracujemy z żadną firmą i nie czerpiemy zysków z promowania produktów. Polecamy jedynie to, co sami przetestowaliśmy na sobie i swoich bliskich.
NASZA TOP LISTA NATURALNYCH SUPLEMENTÓW
Syrop z cebuli
Znany każdemu z lat dzieciństwa, ale nadal niezawodny specyfik o działaniu przeciwkaszlowym i wykrztuśnym.
Wykonanie syropu z cebuli: 2 średnie cebule kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem lub dodajemy miód (może też być erytrytol lub ksylitol mimo, że uzyskujemy mniej soku) i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce.
Dawkowanie: 1-2 dziennie po 1 łyżce. Przechowujemy w lodówce. Codziennie nowy.
Syrop z buraka
Burak jest naturalnym przeciwnikiem grypy. Zawiera witaminy B1, B2, C, PP, E, K i związki mineralne. Pomaga przy chrypce, kaszlu, a także podnosi odporność organizmu. Idealnie sprawdza się przy anginie, można nim płukać zaatakowane migdałki (goi i wysusza zmiany!). Dodatkowo sprzyja polepszeniu zdrowia osób po operacjach oraz pacjentów w trakcie i po chemioterapii. Warto spożywać również formę kiszoną, czyli zakwas buraczany.
Wykonanie syropu z buraka: 2 średnie buraki ćwikłowe myjemy, obieramy ze skórki (lub zostawiamy, aby zachować więcej cennych substancji). Drobno siekamy lub trzemy na tarce, zasypujemy cukrem (lub zdrowszym ksylitolem, mimo że soku jest po nim o wiele mniej) lub zalewamy 2 łyżkami miodu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Inne sposoby na uzyskanie soku z buraka – tutaj.
Dawkowanie: Pijemy 2 razy dziennie po 1 łyżce i / lub płuczemy gardło 3 razy dziennie.
Czosnek
Najlepszy jest świeży, koniecznie tzw. 10-minutowy czyli wyciśnięty/posiekany, a potem odstawiony na 10 minut. Musi nastąpić odpowiedni proces wytworzenia allicyny, czyli substancji mającej największe właściwości zdrowotne, która jednak sama w sobie nie występuje w czosnku jako związek chemiczny. Allicyna jest wytwarzana, gdy dwie inne substancje zawarte w czosnku wchodzą ze sobą w kontakt.
Jedną z nich jest allina – fragment białkowy, a drugim – wrażliwy na temperaturę i ph enzym – allinaza. W całym ząbku czosnku oba te związki są od siebie odizolowane. Nie połączą się ze sobą dopóki czosnku nie pokroisz lub nie przeciśniesz przez praskę. Obie substancje muszą się połączyć. Wtedy czujesz charakterystyczne pieczenie. Dopiero po takim czasie można czosnek spożyć lub poddać krótkiej obróbce termicznej.
Niestety chore dziecko bez apetytu trudno jest namówić do zjedzenia czegokolwiek, więc kapsułki czosnkowe mogą być idealnym rozwiązaniem.
Ciekawą formą jest czosnek kiszony. Jest dużo łagodniejszy w smaku. Oryginalny dodatek do potraw np. sałatek.
Witamina D3
Najlepsza jest naturalna witamina D, ale doskonale wiemy że w naszej szerokości geograficznej jesienią i zimą słońca (UVB) jest bardzo mało. Witamina D posiada wiele cennych właściwości i wpływa na system odpornościowy organizmu. W jednych badaniach obserwacyjnych wykazano zależność pomiędzy niedoborem witaminy D, a zwiększoną częstością występowania zapaleń płuc i zakażeń górnych dróg oddechowych u dzieci.
Z drugiej strony są naukowcy, którzy wskazują na brak dowodów i twierdzą, że ten suplement jest przeceniany. Dyskusja pewnie będzie trwała jeszcze długo. My sami widzimy prawidłowość: przyjmujemy = nie chorujemy tak często jak kiedyś!
Ciekawą i wygodną formą są krople (Witamina D3 K2 Forte 20 ml, Dr Jacobs, gdzie jedna kropla zawiera aż 2000 IU). Jest to preparat bardzo wydajny, więc ma wysoką cenę.
Propozycja dawkowania: doustnie 2000-6000 IU dziennie, a docelowe stężenie we krwi powinno być na poziomie 30-40 ng/ml (75-100 nmol/L). Kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią powinny przyjmować 6.000 IU dziennie.
Witamina D wywołuje bardzo mało negatywnych skutków ubocznych (np. hiperkalcemię notowano głównie u osób przyjmujących 20 000-40 000 IU dziennie przez bardzo długi czas). Ostrożność powinny zachować pacjenci z gruczolakiem przytarczyc, chorobami ziarniakowymi, chłoniakiem, sarkoidozą lub gruźlicą. (Wylecz się sam. Megadawki witamin, Andrew W. Saul PH.D.)
Jeśli mamy wątpliwość, warto sprawdzać okresowo poziom 25-hydroksywitaminy D [25(OH)D] w surowicy krwi. W Polsce uznaje się za dawkę potencjalnie toksyczną wartość powyżej 100 ng/ml 250 nmol/L (Normy żywienia dla populacji Polski, red. naukowy prof. dr hab. n med. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 2017)
Witamina C
„Uwaga! Lek należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla wszystkich! W zamian za to należy wziąć witaminę C!” (Linus Pauling, dwukrotny laureat Nagrody Nobla)
Przez lata uważano, że witamina C najlepiej leczy przeziębienia i skraca czas trwania infekcji. W 2007 r. obalono ten mit i skonkretyzowano: witamina C nie spełnia roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie, ale jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną (źródło).
Dodatkowo witamina C wspomaga odporność naszego organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia, poprawia pracę układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo (źródło). Wiele kontrowersji wzbudza też pytanie: czy kwas L-askorbionowy jest tym samym co naturalna witamina C lewoskrętna?
Dla organizmu nie ma znaczenia czy przyjmiemy witaminę w proszku czy np. wyciąg z aceroli. Jest to nadal ten sam związek chemiczny. Biorąc pod uwagę duże ilości witaminy, jakie należy przyjmować uważamy, że cena odgrywa ważną rolę. Proszek jest wydajniejszy. Można przygotować smaczny i zdrowy napój – „lemoniadę”, jak mówią dzieci. Przepis:
Przepis na prozdrowotną lemoniadę
- 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
- pół miarki kwasu L-askorbinowego * 500 mg (na początek)
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcja)
- 1 łyżeczka miodu
(oprac. www.hantlenatalerzu.pl)
* UWAGI
- ksylitol i kwas L-askorbinowy w nadmiarze mogą działać lekko przeczyszczająco, potem organizm się przyzwyczaja i można dawkę zwiększać
- napój przygotowywany na bazie wit. C nie może być gorący, bo witamina się utleni i stanie się bezwartościowa
- do dozowania i mieszania używajmy plastikowych lub drewnianych sztućców, nie metalowych lub srebrnych, które mogą wejść w reakcje z witaminą
Dawkowanie witaminy C: częstotliwość spożycia zależy od tego czy działamy profilaktycznie czy już leczniczo. Czasami należy przeprowadzić tzw. „kalibrację”, sprawdzić na sobie jaka ilość witaminy jest dla nas najlepsza. Chodzi o tolerancję jelitową.
Propozycja dawkowania w 1 porcji: przedszkolak 250 mg, uczeń 500 mg-1 g, dorosły 2 g–5 g. Przyjmujemy 2-3 razy dziennie!
Jeśli zachorowałeś i chcesz wyeliminować objawy grypy lub przeziębienia koniecznie zażyj te wysokie dawki, rzędu kilku tysięcy miligramów dziennie!
Czy wiesz, że:
kiedy mamy infekcję wirusową, nasze zapotrzebowania na witaminę C może drastycznie wzrosnąć? Lekarze odkryli jej pożyteczne działania już w latach 40. ubiegłego wieku. Niezwykle wysokie dzienne dozy podzielone na mniejsze dawki są zupełnie nietoksyczne, a jednocześnie leczą wirusowe choroby tj.: grypa, zapalenie wątroby, wirusowe zapalenie płuc, a nawet polio. (Kliniczny poradnik stosowania witaminy C, dr Lendon Smith).
Uwaga! Według dr Thomas E. Levy witamina C zapobiega skutkom ubocznym szczepionek i zwiększa ich skuteczność (Wylecz się sam. Megadawki witamin, Andrew W. Saul PH.D.)
Witamina B complex
Preparatów na rynku jest wiele, ale my stosujemy np. BiCaps B Complex firmy ForMeds, ponieważ ma kompleksowy skład:
- Folian, B6 oraz B12 wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Witaminy B12, B6 i cholina wspierają utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
- Witaminy B1, B2, B6, B12, biotyna i niacyna wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Kwas pantotenowy, niacyna, folian oraz witaminy B2, B6 i B12 pomagają zmniejszyć uczucia znużenia i zmęczenia.
- Biotyna jest wsparciem dla zachowania zdrowych włosów i skóry.
- Witaminy B2, B6 i B12 biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
- Witamina B1 wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.
Dawkowanie: 2 kapsułki 1 raz dziennie, najlepiej podczas posiłku
Można też przyjmować samą witaminę B6 (dawka 1,9 mg codziennie, przez trzy tygodnie znacznie podnosi odporność.) Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta po ukończeniu 40 roku życia. Wtedy warto zwiększyć ilość o 20-40% od zalecanej. *
Witamina E
Witamina E pozwala zachować odporność, ale także pomaga odzyskać ją kiedy jesteśmy już w podeszłym wieku i zbliżamy się do osiemdziesiątki. Nawet dawka 400 IU dziennie przyjmowana przez 6 miesięcy może uzupełnić niedobory i zwiększa sprawność układu immunologicznego. *
Cynk
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu grasicy. Grasica z wiekiem stopniowo się kurczy, a jest bardzo ważna, bo nadzoruje pracę całego układu immunologicznego. Wydziela m.in tymulinę, hormon, który pobudza produkcję komórek T. Bez pomocy komórek T, komórki B nie mogą wyprodukować przeciwciał, a zatem organizm jest bardziej narażony na infekcję. Wystarczą codzienne dawki 15 mg. Przyswajalność cynku spada po 50 roku życia. Uzupełniając cynk możemy przywrócić skuteczność grasicy. „Cynk ożywia grasicę będącą w stanie hibernacji” twierdzi dr Farbis. *
Selen
Niedobór selenu może sprawić, że łagodne wirusy przekształcą się w złośliwe i aktywują mechanizmy namnażania się. Są też dowody, że selen zwiększa odporność na raka. Uwaga, w dużych dawkach może być toksyczny! Wystarczającym zabezpieczeniem będzie dawka od 100 do 200 mikrogramów dziennie. Można też jeść orzechy brazylijskie, ale niestety w Polsce są dostępne głównie orzechy z Boliwii i Peru, a ich średnia zawartość selenu wynosi zaledwie 8,83 mcg w sztuce (a 10-20 sztuk dziennie może być niekorzystne ze względu kaloryczność oraz na niewłaściwą proporcję kwasów omega 3 do omega 6). Najlepsze byłyby orzechy z Amazonii i centralnej Brazylii. klik
Produkty mleczne z żywymi kulturami bakterii
Kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt. Koniecznie produkty niepasteryzowane. Kultury bakterii wzmacniają naszą odporność, szczególnie bakterie z rodzaju: Lactobaccillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Takie produkty aż o 500% podnoszą we krwi poziom gamma interferonu – czynnika zwalczającego infekcje.
(* „Stop starzeniu! Czyli jak zachować młodość i powstrzymać proces starzenia.” Jean Carper)
Kurkuma
Można napisać książkę o dobroczynnych właściwościach kurkumy. Zostały udowodnione naukowo. Idealnie łączy się z imbirem oraz pieprzem. Można używać kurkumy jako przyprawy, dodawać do szejków, ale są też gotowe preparaty w kapsułkach z dodatkiem piperyny dla jeszcze lepszego wchłaniania. Oto kilka głównych zalet kurkuminy:
- hamuje rozwój komórek rakowych
- silnie działa przeciwzapalnie, zwalczy wirusy i bakterie
- redukuje symptomy depresji
- zapobiega powstawaniu zatorów w tętnicach
- silnie działa antyoksydacyjnie… i wiele innych
Olejek herbaciany
Niezwykle cenny o wszechstronnym działaniu: antyseptyczny, dezynfekujący, przeciwzapalny, przeciwwirusowy, bakteriobójczy i grzybobójczy. Ważny jest skład, nie powinno być żadnych domieszek typu: Limonene. Tylko 100 % Melaleuca Alternifolia, potocznie: Tea Tree.
Stosowanie: na ból głowy, katar (inhalacje lub kilka kropel na piżamę, lub smarujemy skronie i okolice nosa – uwaga: może wysuszać i szczypać podrażnioną skórę. Ostrożnie w okolicach oczu). Kilka kropel dodajemy do nawilżacza powietrza. Dodatkowo gdy domownik jest chory, przemywamy olejkiem klamki, piloty, klawiaturę komputera, a także ekrany smartfonów. Więcej informacji tutaj
BĄDŹCIE ZDROWI I DBAJCIE O SIEBIE.
Ekipa Stolika Wolności